Yllättäviä menoja

Ystävän yllättävä ongelma

Olin jälleen ystäväni kanssa puhelintreffi lenkillä. Tällä kertaa pohdimme ystävän yllättäen ilmaantunutta ongelmaa. Ystävän autoon oli tullut yllättäen isompi remontin tarve. Ystävä pohti miten tämän saa maksettua. Ensimmäisenä hän oli yhteydessä pankkiin mistä ei juuri nyt apua saanut, koska lainaa oli jo ennestään. 

 

Lainaa ilman vakuuksia

Ystäväni oli seuraavaksi googlettanut lainaa ilman vakuuksia ja löytänyt melkoisen määrän erillaisia rahoitusyhtiöitä. Hänet yllätti se, että ilman vakuutta hän saisi aika ison summan lainaa ja lainapäätös tuli nopeasti. Toki korot on isommat kuin omassa pankissa olisi ollut mutta hänen laskelmien mukaan ja hänen palkalla, mikä on kohtuullisen hyvä, hän maksaisi lainan nopeammin pois. Tarjouksia tuli useammasta rahoituslaitoksesta ja erilaisia summia. 

 

Kannattaako?

Miksi ystäväni päätyisi ottamaan isomman ja kalliimman lainan kuin olisi tarvetta? Eikös sen autonhuollon olisi voinut maksaa osamaksulla? Kyllä sellaisiakin korjaamoita löytyy missä pystyy maksamaan korjauksen osissa. Ystäväni ajatteli, että hän saa niin paljon vakuudetonta lainaa, että voi lisäksi ostaa sijoitusasunnon. 

Eli hän sai kohtuullisen ison vakuudettoman lainan. Laina on kalliimpi kuin pankista. Auton korjauksen lisäksi hän pystyy ostamaan uuden myyntihinnaltaan pienen sijoitusasunnon jossa ensimmäiset viisi vuotta on rahoitusvastikkeen osalta lyhennysvapaata. 
Ystäväni oli laskenut että markkinahintaisella vuokratasolla myös viiden vuoden päästä vuokra kattaa rahoitusvastikkeen ja kassavirta jää positiiviseksi. Hän voi lyhentää ja näin ollen maksaa nopeammin lainaa pois. Hän laski, että jos lainaa maksaa tehokkaasti pois menee neljä vuotta ja kolme kuukautta, jos vähän kevyemmin menee noin kuusi vuotta.

Fiksu veto, kun tarkkaan on laskenut, että se kattaa kaikki kulut ja jää vielä plussan puolelle. Itsekkin aloin tutkimaan tätä rahoitus vaihtoehtoa sijoitusasunnon ostoon. Olen aina ajatellut, että laina otetaan omasta pankista. Katsotaan myöhemmin kuinka tässä käy.